Οι θέσεις μου είναι σαφείς. Να ανοίξουν οι ατζέντες των συνυποψηφίων για το κόμμα και άλλα θέματα, όπως τα εθνικά

Συνέντευξη του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιου προέδρου του κόμματος, στο Mega

«Το μείζον ζήτημα είναι να ξεδιπλώσουμε τις απόψεις και τις ατζέντες μας για να μπορέσει ο κόσμος να διαλέξει», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega και τους δημοσιογράφους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο. «Έχω πει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τη στρατηγική μας που λέει ότι είμαστε το κόμμα της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και εκτεινόμαστε από την Αριστερά ως στο προοδευτικό κέντρο», ανέφερε στη συνέχεια για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν απόψεις που λένε ότι πρέπει να μείνουμε ριζοσπαστική αριστερά και απόψεις, με τις οποίες διαφωνώ βαθιά, που λένε ότι αυτές οι έννοιες δεν έχουν νόημα να τις χρησιμοποιούμε».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσδιόρισε ότι «υπάρχουν μείζονα ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί κανένας από τους πέντε μας να σιωπά, όπως η διεθνής θέση της χώρας μας, τα ευρωπαϊκά ζητήματα, το πως θέλουμε το κόμμα μας, το τι σχέσεις θα έχουμε με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, αν θα είμαστε κόμμα των δομών ή αν θα είμαστε κόμμα των μελών».

Προσέθεσε δε ότι «κόμμα των μελών είμαστε κατά το καταστατικό μας. Και η άποψή μου είναι ότι σε όλη την προηγούμενη περίοδο είχαμε δομές οι οποίες λειτούργησαν ανασταλτικά ως προς το άνοιγμά μας. Στις 15 Μαΐου του 2022 ήρθαν 110.000 νέα μέλη και δεν αξιοποιήθηκε αυτή η διαθεσιμότητα. Αν αυτή την αλήθεια δεν την πούμε, δεν θα έρθουμε σε επαφή με τα μεγάλα ερωτηματικά που έχει ο κόσμος που μας παρακολουθεί για το αρνητικό αποτέλεσμα».

Όπως αναρωτήθηκε στη συνέχεια, «αν δεν ομολογήσουμε ότι χάσαμε μεγάλα κομμάτια της μεσαίας τάξης και ότι μας στοίχισαν πολιτικές που ασκήσαμε, κατόπιν τροϊκανών πιέσεων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, πώς θα μιλήσουμε με αυτό τον κόσμο; Τι θα τους λέμε; Καλά σας κάναμε και μας ψηφίσετε, θα τα ξανακάνουμε;».

Ο ίδιος έκανε σαφές ότι δεν συμφωνεί ότι η χώρα πρέπει  να αποκτήσει επαγγελματικό στρατό καθώς «δεν είμαστε μια χώρα η οποία είναι μια παγκόσμια δύναμη και οργανώνει εκστρατευτικά σώματα. Δεν είμαστε μια χώρα η οποία δεν έχει κινδύνους και θα ήθελα να ακούσω και τις θέσεις και των συντρόφων και της συντρόφισσας για το ζήτημα που είναι σε εξέλιξη». Για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα επεκτάθηκε λέγοντας ότι «αύριο έχουμε τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. Διαβλέπω έναν κίνδυνο να έρθει μία συμφωνία η οποία αποδομεί όσα κατέκτησε η χώρα την περίοδο 2015 - 2019. Εγώ λέω ευθέως ότι συναίνεση σε τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να δώσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση. Διότι εμείς είμαστε φύσει και θέσει αριστεροί προοδευτικοί άνθρωποι, πατριώτες και διεθνιστές αλλά δεν είμαστε στρουθοκάμηλοι. Δίπλα μας έχουμε μια χώρα η οποία είναι επιθετική, είναι αναθεωρητική». Τέλος, έθεσε το ερώτημα αν μετά τη συμφωνία με την Τουρκία «θα σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για την Ελλάδα».

Μείνετε ενημερωμένοι

Δικτυωνόμαστε