Άρθρο του Νίκου Παππά, βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Πρώτο Θέμα
Αποδιοπομπαίοι - Μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπαίει.Η θυσία των αποδιοπομπαίων τράγων δεν έσωσε την παρτίδα. Ηπρώτη γραμμή άμυνας κατέρρευσε με κρότο. Οι ευθύνες δεν μεταφέρθηκαν σε αυτούς που παραιτήθηκαν, αλλά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Οι παραιτήσεις των προσωπικών του επιλογών έγιναν αντιληπτές ως ανάληψη προσωπικής ευθύνης– και μάλιστα χωρίς πολιτικό συνεπακόλουθο.
Ουδείς δείχνει να θεωρεί επαρκείς τις εξηγήσεις Μητσοτάκη. Στα μάτια της κοινής γνώμης είναι αδύνατον να φταίει απλά ο ανιψιός. Η πολιτική διαχείριση αυτής της βαθιάς κρίσης και τα αλλεπάλληλα ολισθήματα καταμαρτυρούν αποσταθεροποίηση. Καταμαρτυρούν την αδυναμία διαχείρισης κρίσης, στην οποία έχει πέσει το εναπομείναν επιτελείο Μητσοτάκη.
Τα διαρκή μπρος - πίσω, τα σενάρια παγκόσμιας επιβουλής και οι ανόητες επιθέσεις στον διεθνή Τύπο είναι τα συστατικά ενός αποτυχημένου πολιτικο-επικοινωνιακού αχταρμά.
Απόρρητο - Η επόμενη γραμμή άμυνας αφορά την επίκληση του απορρήτου και του ευαίσθητου των πληροφοριών.
Κατά τη «μητσοτάκεια» αξιολόγηση, λόγοι εμπιστευτικότητας δεν επιτρέπουν στον ίδιο να γνωρίζει, στον Ανδρουλάκη να ενημερωθεί και, βεβαίως, στον λαό να αποδώσει ευθύνες.
Και αυτή η γραμμή κατέρρευσε. Στην αρχή από τις πιέσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και σε δεύτερο χρόνο από τις τοποθετήσεις των ίδιων των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ.
Η ΕΥΠ δεν είναι κράτος εν κράτει. Αυτονόητα η διοίκησή της ενημερώνει τον αρμόδιο υπουργό, εν προκειμένω τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Είναι αδιανόητο να παρακολουθεί πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους χωρίς να δίνει λογαριασμό. Είναι εξωφρενικό να μπορεί να ορίζει τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας και να βάζει στο στόχαστρο άπαντες, μια και «κανείς δεν εξαιρείται».
Λέξεις, όπως «κάθαρση» και «διαφάνεια», επανήλθαν στο λεξιλόγιο. Πυκνώνουν και πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις στελεχών της Ν.Δ. που θεωρούν τις εξηγήσεις Μητσοτάκη -«δεν ήξερα, και αν ήξερα δεν θα επέτρεπα»- ανεπαρκείς. Το ερώτημα «ποιος έδωσε την εντολή, ποιος ενέκρινε, για ποιους λόγους έγινε η παρακολούθηση;» γενικεύεται στη δημόσια συζήτηση.
Το ερώτημα για το ποιοι άλλοι από την πολιτική και τη δημοσιογραφία παρακολουθούνται πρέπει να απαντηθεί με τον ενεργό ρόλο της Βουλής αλλά και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής, της ΑΔΑΕ.
Αποπροσανατολισμός - Η έσχατη επιλογή του παραπαίοντος επιτελείου είναι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού. «Μην ασχολείστε με το σκάνδαλο των υποκλοπών, πήρε τον δρόμο του σε Δικαιοσύνη και Βουλή. Ασχοληθείτε με την ακρίβεια».
Συνδέεται όμως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα; Ναι, συνδέεται. Είναι μάλιστα απαραίτητο συστατικό για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. Η πολιτική αυτή αδυνατεί να δημιουργήσει πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Αυτό που μένει είναι ο καταναγκασμός. Και για να τελεσφορήσει ο καταναγκασμός, για να ελεγχθούν οι εξελίξεις, για να πειθαναγκαστούν στελέχη και κόμματα, φαίνεται πως αξιοποιήθηκαν παράνομα μέσα και μηχανισμοί.
Απομόνωση –Η Ν.Δ. είναι απομονωμένη. Ταυτίζεται με την πολιτική αστάθεια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ομολογήσει ήδη από τη ΔΕΘ του 2021 ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογική. Τα δε στελέχη του, που διακινούν σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου, παραδέχονται ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ούτε μετά τις δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική.
Στο απευκταίο σενάριο πρωτιάς της Ν.Δ. θα έχουμε αλλεπάλληλες εκλογές. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα.
Η κρίση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη δεν θα γίνει κρίση της χώρας. Ο δημοκρατικός κόσμος και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την ομαλότητα και τη σταθερότητα. Με μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Με τον λαό πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο σε σενάρια που εξυφαίνονται στα ανακτοβούλια της χρεοκοπίας.